Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΙΕΛ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΙΕΛ
ΚΥΡΙΑΚΗ 19/12 ώρα 11.30
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ POLIS
ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ και ΠΑΤΗΣΙΩΝ

Με τη  αναμενόμενη σημερινή (14/10) υπερψήφιση από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του νέου νόμου για τις εργασιακές σχέσεις αλλάζει ολοκληρωτικά και δραματικά το τοπίο στον εργασιακό μας χώρο. Το νομοσχέδιο προβλέπει :
  •  Την την  κατάργηση της αποζημίωσης για όσους εργαζόμενους εχουν συμπληρώσει μεχρι και ένα χρόνο εργασίας.
  • Νέες "ελαστικές" μορφές εργασίας.
  •  Τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να περικόπτουν μισθούς και να υπογραφουν  επιχειρησιακές συμβάσεις με τα κατά περίπτωση "επιχειρησιακά"  σωματεία, που θα υπολείπονται μισθολογικά των αντίστοιχων κλαδικών και ίσως και της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης
  • Την άρση της απαγόρευσης ομαδικών απολύσεων 
Οι δεσμεύσεις απέναντι στη τρόικα φέρνουν το "νεωτερικό" ΠΑΣΟΚ του υιού Παπανδρέου σε άμεση σύγκρουση (sic) με το "πατριωτικό" ΠΑΣΟΚ του πατέρα. Το "δράμα" της πατροκτονίας αρχίζει με την  επιδίωξη να αποδυναμωθούν και ίσως ακόμη και να ενταφιασθούν οριστικά οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις.  Η ηγεσία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ παίρνει θέσεις μάχης, αλλά καθώς καλείται να αρθρώσει  λόγο και ανάστημα  σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον, αποκομμένη από τον ομφάλιο κομματικό λώρο  που για 30 και πλέον χρόνια την έτρεφε είναι μάλλον εύκολος αντίπαλος.

 Το βάρος για την προάσπιση των εργαζομένων πέφτει στους ώμους των πρωτοβάθμιων σωματείων δηλαδή στους δικούς μας ώμους. Η προσπάθεια ανατροπής θα είναι δύσκολη.  Τα σωματεία μέσα στα ιδιωτικά σχολεία θα είναι σε λίγο καιρό αδιαμφισβήτητο γεγονός. Σωματεία που θα υπογράφουν συμβάσεις και που θα πρέπει να διατηρήσουν την αυτονομία τους απέναντι στους σχολάρχες. Όσο γρηγορότερα αντιληφθούμε ότι η ασφάλεια που απολαμβάναμε τα 8 τελευταία χρόνια έχει πλέον χαθεί τόσο γρηγορότερα θα δράσουμε. Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την στάση μας να εκχωρούμε δικαιώματα σε συνδικαλιστικές ηγεσίες και εμείς απλώς να απολαμβάνουμε τους καρπούς των αγώνων τους.  Χρειάζεται να ακουστεί καθαρός λόγος ικανός να φέρει τους νέους συναδέλφους κοντά αλλά και να εμψυχώσει τους παλαιότερους. Οι καιροί που ακολουθούν είναι μεν δύσκολοι αλλά ταυτόχρονα και αφάνταστα προκλητικοί. Αν σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, αν προβάλλουμε την ενότητα την κατανόηση και τη διάθεση συνεργασίας απέναντι στον οπορτουνισμό και στο στενό κομματικό συμφέρον, τότε έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο αγώνα. Σε κάθε άλλη περίπτωση το ταξίδι τελειώνει εδώ.