Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Ασθενείς προπομποί εν δυνάμει αισιόδοξων μηνυμάτων....

Η απόφαση της ΟΙΕΛΕ για συμμετοχή  στην πανεκπαιδευτική απεργία της 30/3 μαζί με ΟΛΜΕ ΔΟΕ (ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ ) είναι σίγουρα ένα σημαντικό  πρώτο βήμα για να διανοιχθεί ένας διαύλος επικοινωνίας με τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών της δημόσιας εκπαίδευσης. Ο κατακερματισμός του συνδικαλιστικού χώρου της εκπαίδευσης μπορεί να απέφερε προσωρινά οφέλη, όμως μακροπρόθεσμα ήταν καταστροφικός όπως απέδειξε και ο πρόσφατος νόμος 3848/2010.
Έχω την αίσθηση ότι αρχίζει πλέον να διαφαίνεται η ωρίμανση , με αργούς ρυθμούς είναι αλήθεια, διαμόρφωσης κοινών θέσεων από τα τριτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία που θα αφορούν όλο το φάσμα της εκπαίδευσης στην χώρα μας. Είμαστε όμως ακόμη στην αρχή. Η  χρονική περίοδος της αμοιβαίας καχυποψίας, για να μην πω εχθρότητας, μεταξύ ΟΛΜΕ -ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ ήταν μεγάλη και η αδράνεια εξακολουθεί να επιδρά ανασταλτικά σε οποιαδήποτε μεταβολή. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και συμμετέχουμε στην απεργία δεν υπήρξε ( τουλάχιστον μέχρι σήμερα) μια κοινή ανακοίνωση των ομοσπονδιών που να παρουσιάζει πρωτίστως τα ΚΟΙΝΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ του εκπαιδευτικού χώρου.

Είναι σημαντικό να δώσουμε το παρόν όχι μόνο στην απεργία αλλά κυρίως στη συγκέντρωση της Τετάρτης. Είναι σημαντικό να παραμερίσουμε τους φόβους μας για το αβέβαιο επαγγελματικό μας μέλλον προστά στην προοοπτική μιας νέας ισχυρής δυναμικής που επιχειρείται να διαμορφωθεί στον εκπαιδευτικό χώρο.

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 30/03 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΟΥΜΕ
   ΟΤΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΊΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ.
 
ΟΤΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ   ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
  
ΟΤΙ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ  ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ, ΟΠΩΣ ΙΣΩΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η κ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΊΑ ΑΛΛΑ ΣΤΕΡΕΙ ΤΗΝ ΙΔ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΟΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΝΟΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΤΗΣ.

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Σκηνές από ταινία προσεχώς...

Γράφαμε το καλοκαίρι για την περίπτωση συναδέλφου όπου επιστρέφοντας από άδεια ανατροφής τέκνου, ο ιδιοκτήτης πρότεινε μείωση ωραρίου και στην άρνηση της να την αποδεχθεί τελικά την απέλυσε. Το άρμοδιο πρωτοβάθμιο υπηρεσιακό συμβούλιο τελικά συνεδρίασε, αποφάσισε ότι η απόλυση δεν ήταν σύνομη με άμεση συνέπεια την υποχρέωση του ιδιοκτήτη να επαναπροσλάβει την εκπαιδευτικό. Μετά από παλινωδίες και καθυστερήσεις η εκπαιδευτικός επανέρχεται στην εργασία της με το ωραριο που είχε προ της άδειας. Για να συμβεί όμως αυτό απολύθηκε ο συνάδελφος που είχε προσληφθεί το Σεπτέμβριο και προτάθηκε απο τον ιδιοκτήτη σε άλλο συνάδελφο που εργαζόταν τουλάχιστον έξι χρόνια στο σχολείο να μειωθεί το ωράριο του. Ο συνάδελφος  τελικά συναίνεσε στη μείωση ωραρίου.....

Το έργο αυτό θα το δούμε πολλές φορές απο τον προσεχή Σεπτέμβρη. Ο καιρός πλησιάζει. Πρέπει  όλοι μας να αντιληφθούμε ότι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο ΚΑΝΕΙΣ μας δεν μπορεί να αντιμετωπίζει για καιρό τις  εργοδοτικές πιέσεις μόνος του. Τα πρωτοβάθμια σωματεία και η Ομοσπονδία πρέπει να χτίσουν την αμυντική μας γραμμή και όλλοι μας πρέπει να ανασυνταχθούμε προετοιμασμένοι για την επερχόμενη εργοδοτική λαίλαπα.

Υ.Γ. Η περίπτωση δεν είναι προφανώς μοναδική. Είναι επιτακτική ανάγκη να μάθουμε και να αποκαλύψουμε αντίστοιχες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα. Σχολιάστε και επικοινωνήστε μέσω του blog. Η ενημέρωση θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε πλήρως την κατάσταση που επικρατεί και να προετοιμαστούμε για τον δύσκολο Σεπτέμβρη. Χρειαζόμαστε ρεαλισμό, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Είμαστε η  ψυχή των σχολείων και όσο εμείς παλεύουμε ο θάνατος δε πλησιάζει......