Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ποιός θα εργάζεται τελικά στα ιδ. σχολεία;

Ο ν. 3848/2010 προβλέπει πέρα από τις ελεύθερες απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών με σύμβαση διετίας και μία το πολύ απόλυση, ανα βαθμίδα και ανά έτος,  εκπαιδευτικών με σύμβαση αορίστου χρόνου. Όμως καθώς ο διορισμός ιδιωτικού εκπαιδευτικού γίνεται από τον προϊστάμενο του αντίστοιχου γραφείου και η τυχόν απόλυση οφείλει να γίνεται από τον ίδιο, οπότε το γεγονός ότι ο εργοδότης καταγγέλλει τη σύμβαση εργασίας δεν επιφέρει αυτομάτως και την απόλυση του ιδιωτικού εκπαιδευτικού.
Εδώ λοιπόν είναι το κρίσιμο σημείο, καθώς για να υπογράψει ο προϊστάμενος την απόλυση πρέπει να υπάρχει απόφαση από το αντίστοιχο υπηρεσιακό συμβούλιο (ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ).  Τώρα, καθώς ο νόμος δεν διευκρινίζει αν οι απολύσεις αυτές πρέπει να αιτιολογούνται ή να είναι αναιτιολόγητες και καθώς το υπουργείο αποφεύγει να εκδώσει σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο, όλο το βάρος  για τον τρόπο εφαρμογής του νόμου πέφτει στα ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ , τα οποία καλούνται να αποφασίσουν μεν κατά περίπτωση, πλήν όμως οι αποφάσεις τους δεσμεύουν κατά κάποιο τρόπο και τα επόμενα ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ που θα χρειαστεί να αποφασίσουν για ανάλογες απολύσεις. Τα υπηρεσιακά συμβούλια απαρτίζονται από τον  προϊστάμενο εκπαίδευσης της σχετικής Διεύθυνσης , δύο προϊστάμενους γραφείων και  δύο αιρετών εκπρόσωπων της ΟΙΕΛΕ..
Συνεπώς οι αποφάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων είναι κρίσιμες. Αν υπάρξει έστω και μια απόφαση που να υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη να αιτιολογήσει, σύμφωνα με τη σχολική νομοθεσία, την απόλυση ιδ.εκπαιδευτικού  τότε ανοίγει ο δρόμος για την de facto ερμηνεία του νόμου καθώς υπάρχει πάντα  το ενδεχόμενο να κριθεί η απόλυση παράνομη και έτσι να επιστρέψει ο εκπαιδευτικός στο σχολείο του. 
Είναι κρίσιμο τώρα που ο νόμος θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, να δημιουργηθεί ένα "δεδικασμένο" ευνοϊκό όχι μόνο για τους εκπαιδευτικούς αλλά τελικά και για τα ίδια τα ιδιωτικά σχολεία. Μπορεί να φαίνεται οξύμωρο αυτό αλλά είναι αληθές.  Αν οι σχολάρχες  χρησιμοποιήσουν τη πρόβλεψη του νόμου για να απαλλαγούν από εκπαιδευτικούς με μεγάλη εμπειρία μόνο και μόνο για να μειώσουν το μισθολογικό τους κόστος, αν τους επιτραπεί να απομακρύνουν αδικαιολόγητα τους εκπαιδευτικούς που διαθέτουν γνώμη και επιπλέον έχουν και το θάρρος να τη διατυπώνουν, αν τους δοθεί η δυνατότητα να πετούν στο δρόμο οποιονδήποτε εκπαιδευτικό δεν σκέπτεται με κριτήρια κόστους-κέρδους, τότε τα σχολεία απονευρώνονται από κάθε ζωντανό κύτταρο και μετατρέπονται βαθμιαία σε μικρομάγαζα με αποκλειστικό μέλημα την μαζική παραγωγή " θλιβερών "αριστούχων" αποφοίτων, μεγαλομένων μέσα σε ένα προστατευόμενο και πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον, ικανών μόνο να εκτελούν τις εντολές των "ανωτέρων" τους.

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Αν, παρ'ελπίδα, σας συμβεί...

Επειδή τα μηνύματα που έρχονται από την ομοσπονδία είναι δυσοίωνα διότι καθώς φαίνεται οι εργοδότες κάνουν πλέον ευρεία χρήση της δυνατότητας απόλυσης του ν.3848/2010 παραθέτω μερικές οδηγίες που φάνηκαν χρήσιμες στη δική μου περίπτωση.
Οι εκπαιδευτικοί απολύονται σε δύο περιπτώσεις :
 α) Εφόσον είναι με σύμβαση εργασίας διετούς διάρκειας,  τότε μπορεί να απολυθεί ο οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός ανήκει στη κατηγορία αυτή είτε κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ή με τη λήξη της διετίας. Η αποζημίωση ισούται με τις ακαθάριστες αποδοχές δύο μηνών το τέλος του δεύτερου έτους
β) Εφόσον είναι με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου τότε μπορεί να απολυθεί ένας μόνο εκπαιδευτικός αυτής της κατηγορίας,  ανά εκπαιδευτική βαθμίδα το χρόνο. Δηλαδή ένα σχολείο με νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο-λύκειο μπορεί να απολύσει το πολύ 3 εκπαιδευτικούς με σύμβαση αορίστου χρόνου ανά έτος. Η αποζημίωση ισούται με τις ακαθάριστες αποδοχές του τελευταίου μήνα επί το πλήθος των ετών εργασίας στο σχολείο από το οποίο γίνεται η απόλυση, συν το ένα έκτο του προηγούμενου ποσού. Δηλαδή για κάθε ημερολογιακό έτος εργασίας λαμβάνεται ως αποζημίωση ένας μισθός και το 1/6 αυτού και δεν έχει σημασία αν το ωράριο ήταν πλήρες ή μειωμένο. 
Όταν σας ανακοινωθεί απόλυση τότε  :
α) Αν συμφωνείτε με την απόλυση υπογράφετε την καταγγελία σύμβασης και λαμβάνετε επιταγή με το ποσό της αποζημίωσης.
β) Αν δεν συμφωνείτε με την απόλυση τότε δεν υπογράφεται τίποτα. Μετά από μερικές μέρες ο δικαστικός επιμελητής θα σας φέρει  τα εξής έγγραφα: ι) Ένα εξώδικό ιι) την καταγγελία σύμβασης ΚΑΙ μαζί την επιταγή με το ποσό απόλυσης ιιι) την έκθεση επιδοσης εις διπλούν. ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΕ ΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ  "θεωρώ την απόλυση παράνομη και καταχρηστική  και επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμα μου". δεν θα υπογράψετε την καταγγελία σύμβασης και καλό είναι να μην παραλάβετε την επιταγή.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
Α) Ενημερώστε την ΟΙΕΛΕ για την απόλυση σας.
Β) Ο ιδιοκτήτης οφείλει να σας καταβάλλει τις αποδοχές Ιουλίου Αυγούστου και το επίδομα αδείας.
Γ) Αν θελήσετε να υποβάλετε αίτηση για αναπληρωτής στο δημόσιο τότε το γραφείο εκπαίδευσης δεν μπορεί να σας δώσει βεβαίωση προϋπηρεσίας διότι η σύμβασή σας λήγει 31/08 ενώ η προθεσμία υποβολής αιτήσεων αναπληρωτών λήγει 17/7/2011.Οπότε μπαίνετε στον πίνακα αναπληρωτών με μηδενική προϋπηρεσία.

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

.... και επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου.

Ώρα 3.00 μόλις είχαμε σηκωθεί από το μεσημεριανό τραπέζι. Τα παιδιά ως συνήθως έφυγαν πρώτα, εμείς καθίσαμε στην κουζίνα.
- Μπαμπά κάποιος σε φωνάζει από έξω...
Το κουδούνι είναι εκτός λειτουργίας εδώ και κάποιους μήνες τώρα.
Βγαίνω στην πόρτα. Ένα μηχανάκι παρκαρισμένο στο πεζοδρόμιο και κάποιος να κρατά έναν φάκελο.
- Ο κ.........., έχω να σας παραδώσω κάτι χαρτιά είπε μάλλον αμήχανα .
Γνωρίζα, αλλά ας μην καθίσουμε έξω, να περάσει μέσα  καλύτερα.
Κατατοπισμένος και εξυπηρετικός ο δικαστικός επιμελητής. Θα περιμένει να κάνω κάποια τηλεφωνήματα.εξάλλου δεν υπάρχει και βιασύνη...
Έγιναν τα σχετικά τηλεφωνήματα στην ομοσπονδία. Οδηγίες, προσοχή σε ποια έγγραφά θα υπογράψεις να βεβαιωθείς ότι υπάρχουν εις διπλούν, ότι είναι πανομοιότυπα, να υπογράψεις και να γράψεις, να υπογράψεις και να γράψεις, να μην παραλάβεις την επιταγή...
Μεσημέρι ήτανε, ζέστη είχε, προσφέραμε μια παγωμένη λεμονάδα, ευχαρίστησε ευγενικά, πιάσαμε την κουβέντα. Καταγγελίες συμβάσεων παραδίδει, καθημερινά, σε εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, του δημόσιου τομέα...η ανεργία εξαιρέσεις δεν κάνει ... "Αυτοί οι Ευρωπαίοι θέλουν να δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί. Μην ανησυχείς όμως, εσείς δε χάνεστε. Με τα χάλια της δημόσιας εκπαίδευσης τα ιδιωτικά δεν θα κλείσουν."
Με πιάνει μια μελαγχολία. Όχι δεν θα κλείσουν! Απλώς δασκάλους θα αλλάξουν. Οι παλιά φουρνιά  φεύγει. Μετά από 10 - 15 χρόνια κάηκε,  μπαγιάτεψε, μιλάει πολύ και στοιχίζει ακόμη  περισσότερο. Το βάρος στους ώμους των νέων συναδέλφων. Ώσπου και εκείνοι με τη σειρά τους να καούν και να μπαγιατέψουν ίσως σε 6 ίσως σε 7 χρόνια. Τα μοντέλα πρέπει να αλλάζουν τακτικά για να κινείται η αγορά...  Φουρνιές είμαστε... Προϊόντα αναλώσιμα. Μοντέλα με σύντομη ημερομηνία λήξης.
 Όμως για φαντάσου μέσα από την κρίση να αναδυθεί τροπαιοφόρος και  εξαγνισμένη η ιδιωτική εκπαίδευση...
-Είναι καλή και  η αποζημίωση...
- Για δεκαοκτώ χρόνια δουλειάς;  
Μένει άφωνος  ο κ. δικαστικός επιμελητής. "Δεκαοκτώ χρόνια ...."  


Δεξαοκτώ χρόνια σε δύο γραμμές .

Παρέλαβa ο ίδιος ,
υπογραφή

και να προσθέσω ιδιοχείρως:
"Θεωρώ την απόλυση μου καταχρηστική και επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαιώμα μου."