Πριν από μία περίου εβδομάδα, μου τηλεφώνησε μια συνάδελφος από σχολείο των νοτίων προαστίων. Η συνάδελφος εργάζεται περισσότερο από 6 χρόνια στο σχολείο και έχοντας εξαντλήσει την άδεια ανατροφής θα επιστρέψει στο σχολείο το Σεπτέμβριο. Σε επικοινωνία της με τον ιδιοκτήτη του σχολείου ενημερώθηκε ότι το σχολείο δεν έχει τη δυνατότητα να της δώσει το ωράριο των 16 ωρών που είχε πριν από την άδεια της αλλά αντ' αυτού ΄"προσφέρει" μόνο 6 ώρες. Καθώς η σύμβαση αορίστου χρόνου απαγορεύει τη μονομερή, από τον εργοδότη, μείωση ωραρίου της προτάθηκε να συναινέσει στην προτεινόμενη μείωση αλλιώς ο εργοδότης θα προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης.
Στην απαίτηση της συναδέλφου να επανέλθει με το ωράριο των 16ωρών ο ιδιοκτήτης της πρότεινε να συνυπογράψει την καταγγελία της σύμβασης για να εξασφαλίσει, στη μεταβατική περίοδο του νέου νόμου, το "πέρασμά" της στο Δημόσιο.
Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε μέχρι και 31/8/2010 ισχύει το παλαιό νομοθετικό καθεστώς και συνεπώς οι απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών γίνονται μόνο μέσω ΠΥΣΔΕ ή ΠΥΣΠΕ . Η τεκμηριωση "διατάραξης εκπαιδευτικού κλίματος " για τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε σύμβαση αορίστου χρόνου εξασφαλίζει το πέρασμα στο Δημόσιο.
Καθώς φαίνεται το μεσοδιάστημα μέχρι 31/8 είναι κρίσιμο και θα χρησιμοποιήθει από τους εργοδότες ως "ευκαιρία" για να απαλλαγούν από ανεπιθύμητο διδακτικό προσωπικό. Επιζητούν δε τη συναίνεση του εργαζομένου με τον ισχυρισμός ότι κάτι τέτοιο θα τους εξασφαλίσει την προοπτική για να εργασία στο Δημόσια Εκπαίδευση, που στις περιπτώσεις των συμβάσεων αορίστου χρόνου είναι ΨΕΥΔΕΣ.
Μην υπογράφετε οποιαδήποτε έγγραφα αν πρώτα δεν συμβουλευτείτε την ΟΙΕΛΕ. Καταγγείλτε ανάλογα περιστατικά και δημοσιοποιήστε τα στο Blog. Η αντίληψη ότι μπορούμε, κινούμενοι στα όρια της νομιμότητας ,να εξασφαλίσουμε την εργασιακή μας σχέση είναι επικίνδυνη και τελικά επιζήμια