Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012

Για το "νεο" λύκειο

Κινητικότητα αυτή την εβδομάδα σχετικά με τις προβλέψεις του ν/σ για το "νέο" λύκειο που αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή όταν συμφωνήσουν ΠΑΣΟΚ ΝΔ και ΛΑΟΣ.

Για το γενικό λύκειο διαφαίνεται να υπάρχουν οι εξής αλλαγές σε σχέση με τα ανακοινωθέντα πέρσι:  Για τη Β Λυκείου µειώνεται ο αριθµός των µαθηµάτων από 17 σε 12 και για τη Γ Λυκείου από 16 σε 10. Επίσης στη Β' Λυκείου μειώνονται οι εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας από  34 ή 35 σε 33 ενώ στη Γ' Λυκείου αυξάνονται από 31 σε 35. Στη Γ΄Λυκείου διαμορφώνονται τρεις  κατευθύνσεις  και οι ερευνητική εργασία επεκτείνεται και σε αυτή την τάξη.  
Οι εξετάσεις θα γίνονται χωρίς καθορισμένη λεπτομερώς εξεταστέα ύλη και ίσως ακόμη και 3 φορές το χρόνο

Για το τεχνολογικό λύκειο, προβλέπονται τα εξής :
Διάρκεια σπουδών 3 + 1 έτη με ίδρυση Τµήµατα Ειδίκευσης Τεχνικής και Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης (ΕΤΕΕ), διάρκειας ενός έτους. Η επιτυχής ολοκλήρωση του 3ου  έτους παρέχει πιστοποίηση επιπέδου  2 ενώ στο τέλος της τετραετίας παρέχεται πιστοποίηση επιπέδου 3.
Διαμορφώνονται 3 ομάδες μαθημάτων α) Γενικής Παιδείας β) βασικών ικανοτήτων (ψηφιακή ικανότητα,  ικανότητα στη µεθοδολογία της µάθησης, ικανότητα στην οικονοµία - επιχειρηµατικότητα και  την επαγγελµατική κατεύθυνση, ικανότητες που αναφέρονται στην ιδιότητα του πολίτη)  γ) επαγγελματικής κατεύθυνσης. Επίσης εισάγεται και στο τεχνολογικό λύκειο η ερευνητική εργασία.
Περιληπτικά :
Για την Α! Λυκείου : Μαθήματα Γενικής Παιδείας, βασικών ικανοτήτων και δύο μαθήματα επαγγελματικής κατεύθυνσης.
Για τη Β! Λυκείου:
Μαθήματα Γενικής Παιδείας, μαθήματα επαγγελματικής κατεύθυνσης και προαιρετικά(:) μαθήματα υποστήριξης ελληνικής γλώσσας και μαθηματικών.
Για τη Γ Λυκείου :  Τμήμα ειδίκευσης με μαθήματα Γενικής Παιδείας και επαγγελματικής κατεύθυνσης. καθώς και Τµήµα Γενικής Παιδείας, αν υπάρχει ενδιαφέρον από τουλάχιστον 18 μαθητές . Το τμήμα θα περιλαµβάνει αποκλειστικά µαθήµατα που διδάσκονται στη Β’ και Γ’ τάξη του Γενικού Λυκείου και σχετίζονται µε τις οµάδες µαθηµάτων Β’ και ΑΒ’

Οι απόφοιτοι του 3ου έτους τεχνολογικού λυκείου συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και µπορούν να εισάγονται σε σχολές και τµήµατα των ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ανώτερες σχολές, αλλά όχι σε πανεπιστήµια µε συµµετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσει. Οι απόφοιτοι του 4ου έτους εφόσον έχουν επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης θα έχουν πρόσβαση στα ΤΕΙ χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις, µε κριτήρια που θα οριστούν από το υπουργείο Παιδείας και τα ΤΕΙ.
Οι απόφοιτοι του Τεχνολογικού Λυκείου του Τµήµατος ειδίκευσης  µπορούν δύο χρόνια µετά την αποφοίτησή τους να συµµετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και για τα πανεπιστήµια. Οι απόφοιτοι του Τµήµατος γενικής παιδείας της Γ’ τάξης του Τεχνολογικού Λυκείου µπορούν να συµµετέχουν στο σύστηµα εισαγωγής στην τριτοβάθµια εκπαίδευση για ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η μείωση του αριθμού των μαθημάτων αν και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια θετική κίνηση εντούτοις θα μειώσει το ωράριο στις αντίστοιχες ειδικότητες με τα γνωστά προβλήματα που δημιουργήθηκαν και στην περίπτωση της Β! Ξένης γλώσσας.  Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά το "σεβαστόν Υπουργείον¨" και για το λόγο αυτό αποφεύγει προσωρινά τις κακοτοπιές καθώς από το κείµενο έχουν ήδη αφαιρεθεί όλες οι λεπτοµερείς αναφορές σε συγκεκριµένα µαθήµατα διδασκαλίας, και δεν υπάρχουν τα μαθήματα διδασκαλίας που θα καθορισθούν αργότερα με προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις. Συμπέρασμα : για μία ακόμη φορά, οι επιδιώξεις και οι στόχοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, δεν θα προκύψουν  στο τραπέζι των συζητήσεων με τους ενδιαφερόμενους επιστημονικούς και πολιτικούς φορείς άλλα θα καθορισθούν στους διαδρόμους του υπουργείου από τις ποικιλώνυμες θεσμικές και εξωθεσμικές ομάδες πίεσης.

Πηγές  Τα Νεα http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4686201
             24h http://www.24h.gr/section/ellada/panellinies-treis-fores-xrono
            To Βήμα της Κυριακής
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=438818&wordsinarticle=%CE%BB%CF%8D%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%BF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου