Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Ευχαριστούμε κ. Διαμαντοπούλου....

Αν υπάρχει ίσως κάποιο κέρδος από το πολυνομοσχέδιο Διαμαντοπούλου είναι ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ , βρίσκεται χωρίς συμμάχους μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Προσωπικά δεν θυμάμαι άλλη φορά τόσο η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, όσο και η ΟΙΕΛΕ να συμπράτουν, έστω και συγκυριακά, σε μέτωπο εναντίον των επιλογών του ΥΠΕΠΘ. Δίνεται με τον τρόπο αυτό μια μοναδική ευκαιρία να ξεκινήσει ένας διάλογος της συνδικαλιστικής ηγεσίας των τριών ομοσπονδιών για να εντοπιστούν και να διαμορφωθούν έστω και οι ελάχιστες κοινές θέσεις, που θα αποτελέσουν την αντιπρόταση ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας στο ζοφερό πολιτικοοικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται. 

Υπάρχει όμως και ένα σίγουρο κέρδος για το χώρο της  ιδιωτικής εκπαίδευσης :  Η  αφύπνιση και η επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας. Η κ.Διαμαντοπούλου κατάφερε να μας εξοργίσει και να μας συσπειρώσει. Τα σχόλια των αναγνωστών του Blog το επιβεβαιώνουν. Υπάρχει ένα μοναδικό κράμα μαχητικότητας και αποφασιστικότητας. Η απειλή των ελεύθερων απολύσεων ανεξαρτήτως χρόνου υπηρεσίας μας έβαλε όλους στον ίδιο παρονομάστη. Η εξαετία δεν προστατευεί πια. Η συμμετοχή στην απεργία είναι μια "επικίνδυνη" υπόθεση τόσο για τους παλαιούς όσο και τους νέους συναδέλφους. Το κλίμα φόβου στα σχολεία της επαρχίας, που αναφέρει ένας αναγνώστης δεν υπάρχει τόσο έντονο στην Αθήνα αλλά και όπου υπάρχει μπορεί να ανατραπεί. Αρκεί οι εκπαιδευτικοί μέσα στα σχολεία να αρχίσουν να συζητούν μεταξύ τους. Το είδα αυτό και στο σχολείο στο οποίο εργάζομαι, όπου εδώ και δεκαπέντε χρόνια δεν έχει κλείσει ποτέ λόγω απεργίας. Η συμμετοχή μας στην απεργία αποφασίστηκε σε μια κοινή συνεδρίαση των συλλόγων γυμνασίου και λυκείου. Αν και στις μεταξύ μας συζητήσεις διαπιστώναμε μια έκδηλη επιφυλακτικότηταν από μια σημαντική μερίδα συναδέλφων, εντούτοις, την κρίσιμη στιγμή της ψηφοφορίας, τη στιγμή όπου καθένας αναλογίζεται τις επιπτώσεις που μπορεί να σηματοδοτήσει στην προσωπική του ζωή μια τόσο ασήμαντη κίνηση όπως το σήκωμα του χεριού, εκείνη ακριβώς τη στιγμή όλα άλλαξαν. Με αποφασιστικότητα ΟΛΟΙ ταυτόχρονα και με  σχεδόν καθολική πλειοψηφία δήλωσαν ΥΠΕΡ.

Η επιτυχία της απεργίας είναι στο χέρι του καθενός μας. Συζητάμε στα σχολεία, στις κοινωνικές μας συναναστροφές. Επιχειρηματολογούμε. Είμαστε εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε ιδιωτικά σχολεία και όχι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Η εργασιακή μας σχέση καθορίζεται στα πλαίσια του άρθρου 16 του συντάγματος.
H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες. H ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Kράτους.
Nόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης άδειας για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων που δεν ανήκουν στο Kράτος, τα σχετικά με την εποπτεία που ασκείται πάνω σ'αυτά, καθώς και την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικού τους.
Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο καθορίζει ότι η πρόσληψη μας στα ιδ. σχολεία υπογράφεται από δημόσιους εκπαιδευτικούς λειτουργούς, τους κατά τόπους προϊστάμενους εκπαίδευσης. Καθορίζει επίσης ότι οι τίτλοι σπουδών που υπογράφουμε σε Δημοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο, αναγνωρίζονται ως ισότιμοι των δημόσιων σχολείων. Η ισοτιμία αυτή επιβάλλει την προστασία των εργασιακών μας σχέσεων και όχι κάποιο συντεχνιακό μας αιτήμα . Αν η κυβέρνηση και οι ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν την ισοτιμία των τίτλων ας το δηλώσουν ευθαρσώς.

9 σχόλια:

  1. Ο ΣΙΕΙΕ δεν ενδιαφέρεται για τα τυπικά προσόντα των "υπαλλήλων" που προσλαμβάνει, για να μπορεί να τους χειραγωγεί ευκολότερα, σε συνδυασμό με την πλήρη ασυδοσία που επικρατεί...Αλλά τι συζητάμε τώρα, στο δικό μου σχολείο, του οποίου η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δήλωσε ότι θα απεργήσει, αποφασίστηκε εκ μέρους της Διεύθυνσης εκδρομή για αύριο...Ποιος τα ελέγχει αυτά όμως;Οι κρατικοί λειτουργοί είναι ή ανίκανοι, ή διεφθαρμένοι ή και τα δύο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mε το νέο πολυνομοσχέδιο θα συνεχίζουν να διδάσκουν νηπιαγωγοί στην Α' και Β' Δημοτικού και συνταξιούχοι δάσκαλοι ;
    Γίνεται ο έλεγχος στις μισθολογικές καταστάσεις ; Μάλλον όχι αφού συνεχίζουν να πληρώνουν έναντι!!!
    Γιατί πρέπει να υπάρχει καταγγελία για να γίνει έλεγχος ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνάδελφοι !

    Το φωνάζω όσο πιο δυνατά μπορώ….εδώ στην επαρχία εκτός από αδρανοιποιημένοι (sic !), είναι και φοβισμένοι. Ενδεικτικά σας αναφέρω μόνο τους σημερινούς διάλογους μου με δυο συναδέλφους:
    Συνάδελφοι αν αποφασίσετε να μην απεργήσετε, τουλάχιστον είναι ηθική υποχρέωσή σας να μην με αναπληρώσετε. Η απάντηση του ενός: «δεν φτάνει που μας χώνεις για τις ώρες που θα σου αναπληρώσουμε….». Ο δεύτερος. «Είναι δικό σου θέμα να ζητήσεις από τους εργοδότες να μην σε αναπληρώσουμε» [παγκόσμια πρωτοτυπία!!! Ο απεργός να συμφωνήσει με την εργοδοσία να μην τον αναπληρώσουν οι συνάδελφοι!!

    Ας κοιτάξουμε όμως και το μετά
    Συμφωνώ συνάδελφε για κοινή δράση ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ, όχι μόνο τώρα αλλά συνέχεια.
    Να συγκροτηθούν επιτροπές ενημέρωσης, όπου θα καταγράφεται κάθε απόλυση και η αιτιολογία που επικαλέστηκαν οι ιδιοκτήτες. Να καταγράφονται οι δήθεν αυτόβουλες δηώσεις για ολιγόωρη απασχόληση. Σε κάθε περίπτωση, από τις παραπάνω να οργανόνωνται ενημερώσεις (σε έντυπα, τοπικά κανάλια για εμάς στην επαρχία), όπου θα ξεμπροστιάζουμε τους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης.
    Να καταγγέλλουμε τις αυθαιρεσίες των ιδιοκτητών στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας [κι επειδή όπως είναι γνωστό αυτές αβαντάρουν τους σχολάρχες], να καλούμε εισαγγελείς και φαρισαίους να διαπιστώνουν επιτόπου τις παρανομίες τους [φροντιστήρια εκτός ωραρίου και σαββατοκύριακα…]

    Και μια ερώτηση αφελής!
    Το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας ισχύει και τους ιδιοκτήτες που διδάσκουν;

    Υ.Γ στο σχολείο που προγραμματίστηκε εκδρομή για αύριο να μην συμμετέχουν οι συνάδελφοι που αποφάσισαν απεργία. Αλήθεια θα οργανώσει εκδρομή και την Τετάρτη 5 Μαΐου;
    AΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το θέμα δεν είναι αν πάνε εκδρομή και την Τετάρτη, αλλά ότι κ α ν ε ί ς δε σέβεται το νόμο!!!Αυτούς αβαντάρει το ΥΠΕΠΘ, αυτούς γλείφουν στις Διευθύνσεις Β'βάθμιας κατά τόπους, αυτή την "επιχειρηματικότητα" επιθυμούν!!!Αλλά τι να περιμένει κανείς, όταν ακόμα και "συνδικαλιστές" παζαρεύουν την παραμονή τους στα σχολεία σαμποτάροντας τη 48ωρη απεργία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε 7.59, αν κάποιοι επιθυμούν να μείνουν γλείφοντας στα σχολεία, να είσαι σίγουρος ότι οι συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν θα κάνουν το κουπί στη γαλέρα να μοιάζει προτιμότερο. Άσε που αργά ή γρήγορα θα τους πετάξουν στη θάλασσα.
    Μανώλης Σαβοριανάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο συνάδελφός από την επαρχία θίγει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Πραγματικά δεν υπάρχουν στοιχεία που να αναφέρουν την κινητικότητα "προσλήψεις-απολύσεις" στο χώρο της Ιδ. Εκπάιδευσης. Χωρίς τα στοιχεία αυτά είναι αδύνατον να αποκαλύψει η ΟΙΕΛΕ την πραγματικότητα στο χώρο της Ιδ. Εκπαίδευσης. Μία πρόταση για τη συλλογή αυτών των στοιχείων είναι να αναφέρονται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς μέσα από το blog και στη συνέχεια η ομοσπονδία να ζητά τα στοιχεία από τις κατα τόπους διευθύνσεις. Η αλήθεια είναι ότι η ομοσπονδία δρα κατά κύριο λογο πυροσβεστικα λόγω ελλειψης προσωπικού. Όμως τα κατά τόπους πρωτοβάθμια σωματεία έχουν να προσφέρουν πολλα προς την κατεύθυνση αυτή, αρκεί φυσικά να λειτουργούν και να μην είναι σωματεία σφραγίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρε παιδιά τι έγινε; Ποιοι εγκλώβισαν τη Διαμαντοπούλου στο στούντιο της ΕΡΤ;
    Αννούλα γερά, τα γιαούρτια είναι κοντά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η κυρία Διαμαντοπούλου έχει εγκλωβιστεί μέσα σε στούντιο της ΕΡΤ (μαγνητοσκοπούσε συνέντευξη) και οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες είναι απολυμένοι εκπαιδευτικοί, που διαμαρτύρονται έντονα, ψάχνοντας την κυρία Διαμαντοπούλου για να εκφράσουν την οργή τους...
    Άγρια η επέμβαση των ΜΑΤ που χτυπάνε αδιακρίτως μέσα σε κλειστούς χώρους... Η κυρία Διαμαντοπούλου διέφυγε από την πίσω πόρτα υπό την προστασία υψηλών προσώπων, ενώ το φαινόμενο των ΜΑΤ να κινούνται στους διαδρόμους της κρατικής τηλεόρασης, πάνοπλοι και χτυπώντας ανελέητα τους διαμαρτυρόμενους ωρομίσθιους απολυμένους εκπαιδευτικούς, είναι πρωτόγνωρο. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν τέτοια γεγονότα (και φυσικά ούτε αστυνομική δύναμη των ΜΑΤ) μέσα στα κτίρια της ΕΡΤ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή