Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

"Εργοδοτικές Ευκαιρίες" εν μέσω θέρους...

Πριν από μία περίου εβδομάδα, μου τηλεφώνησε μια συνάδελφος από σχολείο των νοτίων προαστίων. Η συνάδελφος εργάζεται περισσότερο από 6 χρόνια στο σχολείο και έχοντας εξαντλήσει  την άδεια ανατροφής θα επιστρέψει στο σχολείο το Σεπτέμβριο. Σε επικοινωνία της με τον ιδιοκτήτη του σχολείου ενημερώθηκε ότι το σχολείο δεν έχει τη δυνατότητα να της δώσει το ωράριο των 16 ωρών που είχε πριν από την άδεια της αλλά αντ' αυτού ΄"προσφέρει" μόνο 6 ώρες. Καθώς η σύμβαση αορίστου χρόνου απαγορεύει τη μονομερή, από τον εργοδότη, μείωση ωραρίου της προτάθηκε να συναινέσει στην προτεινόμενη μείωση αλλιώς ο εργοδότης θα προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης.
Στην απαίτηση της συναδέλφου να επανέλθει με το ωράριο των 16ωρών ο ιδιοκτήτης της πρότεινε να συνυπογράψει την καταγγελία της σύμβασης για να εξασφαλίσει, στη μεταβατική περίοδο του νέου νόμου, το "πέρασμά" της στο Δημόσιο.

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε μέχρι και 31/8/2010 ισχύει το παλαιό νομοθετικό καθεστώς και συνεπώς οι απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών  γίνονται μόνο μέσω ΠΥΣΔΕ ή ΠΥΣΠΕ . Η τεκμηριωση "διατάραξης εκπαιδευτικού κλίματος " για τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε σύμβαση αορίστου χρόνου εξασφαλίζει το πέρασμα στο Δημόσιο.

Καθώς φαίνεται το μεσοδιάστημα μέχρι 31/8 είναι κρίσιμο και θα χρησιμοποιήθει από τους εργοδότες ως "ευκαιρία" για να απαλλαγούν από ανεπιθύμητο διδακτικό προσωπικό. Επιζητούν δε  τη συναίνεση του εργαζομένου με τον ισχυρισμός ότι κάτι τέτοιο θα τους εξασφαλίσει  την προοπτική για να εργασία στο Δημόσια Εκπαίδευση, που στις περιπτώσεις των συμβάσεων αορίστου χρόνου είναι ΨΕΥΔΕΣ.

Μην υπογράφετε οποιαδήποτε έγγραφα αν πρώτα δεν συμβουλευτείτε την ΟΙΕΛΕ. Καταγγείλτε ανάλογα περιστατικά και δημοσιοποιήστε τα στο Blog. Η αντίληψη ότι μπορούμε, κινούμενοι στα όρια της νομιμότητας ,να εξασφαλίσουμε την εργασιακή μας σχέση είναι επικίνδυνη και τελικά επιζήμια

7 σχόλια:

  1. Είμαι συνάδελφος και εργάζομαισε ιδιωτκό σχολείο. Στις 31 Αυγούστου 2010 κλείνω εξαετή υπηρεσία με πλήρες ωράριο. Πρόθεση των ιδιοκτητών του σχολείου είναι να με απολύσουν(δεν συμπίπτουν με τις δικές μου προθέσεις). Τι ισχύει για τις απολύσεις μέχρι τότε; Τι προβλέπεται για μετά; Ποιοι νόμοι με αφορούν; Πως μπορούμε να ενημερωθούμε; Ας μην μείνουμε στο έλεος των προθέσεων και των συμφερόντων κάποιων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα ερωτήματα του συναδέλφου είναι σωστά. Ας μας απαντήσει κάποιος επίσημα επιτέλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εάν η ΟΙΕΛΕ δεν κυνηγήσει λυσσαλέα τους Δ/ντές στις Β'βάθμιες με εισαγγελείς, τα φαινόμενα τρομοκρατίας στα ιδ.σχολεία θα ενταθούν.
    Υ.Γ.:Αναφορικά στην ερώτηση της συναδέλφου προς απόλυση
    Το υπουργείο έχει "δεσμευθεί" ότι όσοι θα απολυθούν μέχρι 31/8/2010 θα διοριστούν - αν βέβαια έχουν πλήρη εξαετία - βάσει των αναγκών της υπηρεσίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα διοριστούν αν, όταν και όπου αποφασίσει το υπουργείο, ανάλογα και με την ειδικότητα βέβαια, μέχρι τη διεξαγωγή του επόμενου διαγωνισμού ΑΣΕΠ, αν και το τοπίο είναι λίγο νεφελώδες. Το βέβαιο είναι ότι ούτε και στο υπουργείο ξέρουν τι τους γίνεται αυτή τη στιγμή, γι' αυτό και η συνάδελφος δεν έχει πάρει κάποια εμπεριστατωμένη απάντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. α) Το νέο νομοσχέδιο βρισκεται πλέον στο blog στην ενότητα χρήσιμοι σύνδεσμοι πάνω αριστερά, μπορείτε να το κατεβάσετε.
    β) Σχετικά με τα ερωτήματα έχει γίνει σχετική συζήτηση στο blog στην ανάρτηση της 15ης Μαϊου μπορείτε να τα διαβάσετε στην ενότητα Αρχειοθήκη του ιστολογίου.
    γ) Ο ΣΙΕΛΒΕ έχει κάνει μια κωδικοποιήση των διατάξεων που μπορείτε να βρείτε και στο site του από τον σχετικό σύνδεσμο στην ενότητα "Ιστότοποι σωματείων μελών της ΟΙΕΛΕ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπερα συναδελφοι,ειμαι ιδιωτικος εκπαιδευτικος που απολυθηκα απο ιδιωτικο σχολειο στις 31/8/2010 με πληρη εξαετια.Θα ηθελα να επικοινωνησω με οποιον συναδελφο βρισκεται στην ιδια θεση με μενα για να συντονισουμε τη δραση μας σε σχεση με το διορισμο μας στο δημοσιο. Δινω το mail μου για καλυτερη επικοινωνια. giannispanagiotopoulos1@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Του χρονου συνάδελφε (και μάλλον θα είναι η τελευταία ευκαιρία) ανάλογα με τον αριθμό των διορισμών που θα γίνουν θα διοριστεί και ένας αριθμός των απολυμένων ιδιωτικών εκπαιδευτικών που εμπίπτουν στον προηγούμενο νόμο περί απολύσεων. Άρα όλα είναι στον αέρα αφού θα περιμένουμε ένα χρόνο με το επίδομα ανεργίας για να δούμε αν θα διοριστούμε επί τριετία στην παραμεθόριο. Και αν είμαστε τυχεροί θα πρέπει σε 15-20 μέρες να μετακομίσουμε οικογενειακός(παιδιά, σκυλιά...) Ποιος διορισμός λοιπόν; Το παιχνί χάθηκε όταν πέρασε ο νόμος. Και είμαστε όλοι υπέυθυνοι συνδικαλιστές που δεν ενημέρωναν, εμείς που δεν αντιδράσαμε και βέβαια η πολιτική ηγεσία που θεωρεί τον εκπαιδευτικό το πρώτο φθηνό αναλώσιμο προϊόν στην αναβάθμιση της παιδείας που επιβάλει το ΔΝΤ. Ξεχάσαμε το θεμελιώδες συνάδελφε, ότι είμαστε άνθρωποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπερα συναδελφε, αν εισαι στην ιδια μοιρα με μενα, επικοινωνησε να τα πουμε με το mail σου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή