Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011

Όλα στους εμπόρους της εκπαίδευσης

Πέρασε στα ψιλά γράμματα μιας μόνο εφημερίδας η αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσε η κατά τα άλλα μονίμως διαβουλευόμενη υπουργός ΥΠΔΒΜΘ. Σύμφωνα με την τροπολογία αυτή καταργούνται τα άρθρα 1 και 3 του Ν.2545/1940 για τα φροντιστήρια και δίνεται έτσι η δυνατότητα και σε νομικά πρόσωπα (κάθε είδους εταιρείες) να ανοίγουν φροντιστήρια και μάλιστα χωρίς περιορισμούς στον αριθμό των αδειών ! Η απόφαση αυτή πάρθηκε δήθεν για να συμμορφωθεί η νομοθεσία της χώρας με κοινοτικές οδηγίες περί κλειστών επαγγελμάτων, στην πραγματικότητα όμως για να ικανοποιήσει ένα πάγιο εργοδοτικό αίτημα στην κατεύθυνση φροντιστηριοποίησης των ιδιωτικών σχολείων. Και επειδή μέχρι τώρα τους «χαλούσαμε τη σούπα», βρήκαν τρόπο να ανοίξουν φροντιστήριο σε κάθε ιδιωτικό σχολείο και να αποσαθρώσουν περαιτέρω τον ήδη ήδη χειμαζόμενο εργασιακό χώρο των εργαζόμενων εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια.

5 σχόλια:

 1. Θα αδικούσαμε την κ.Διαμαντοπουλου αν καταλογίζαμε αποκλειστικά σε εκείνη τη συγκεκριμμένη τακτική που συνίσταται, αρχικά στην κατ΄επίφαση διαβούλευση, εν συνεχεία στη προφορική "συμφωνία" των εμπλεκομένων μερών και τέλος στην κατάθεση διατάξεων εντελώς αντίθετων με τα "συμφωνηθέντα". Η τακτική αυτή είναι κυβερνητική επιλογή, οπως διαφαίνεται και στην εξελίξεις για το "άνοιγμα" των "κλειστών" επαγγελμάτων.
  Το ερώτημα είναι πως μπορούμε να αντιδράσουμε. Σίγουρα η πληροφόρηση είναι το πρώτο βήμα. Αλλά δεν αρκεί.
  Πρέπει να φτύσουμε την καραμέλλα ότι όλα γίνονται στο όνομα του μνημονίου και της εναρμόνισης με την Ευρωπαική νομοθεσία.
  Ας μάθουμε επιτέλους τι ακριβώς αναφέρεται στις κοινοτικές οδηγίες, τι τελικά ισχύει στις άλλες Ευρωπαϊκες Χώρες και ας προσαρμόσουμε την τακτική μας.
  Αλλάζουν όλα με σχεδόν αστραπιαίο ρυθμό. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα γεγονότα να μας προσπεράσουν !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φίλε qed,

  συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Στην "κυρία" Διαμαντοπούλου δεν πρέπει να καταλογίσουμε τη συγκεκριμένη τακτική της κυβέρνησης. Οφείλουμε,όμως, να τις καταλογίσουμε τα παρακάτω.
  1) Η ομοσπονδία μας είναι η μόνη ομοσπονδία την οποία η "κυρία" την έχει γραμμένη στα παλιά της τα παπούτσια. Την ΟΛΜΕ και τη ΔΕΟΕ τις συναντά που και που εμάς ποτέ.
  2) Μας πήρε πίσω το νόμο εν μία νυκτί.
  3) Μας δούλευε κανονικότατα όταν επί Νέας Δημοκρατίας φοβόμασταν ότι ο Στυλιανίδης θα μας πάρει πίσω το νόμο (θυμίσου ότι είχε κυκλοφορήσει και σχετικό non paper) και κατεβήκαμε σε απεργία, είχε έρθει στο θέατρο για να υποστηρίξει δήθεν τα δίκαιά μας. Βέβαια στο θέατρο δεν έκατσε γιατί μόλις είδε τον Πέτρο τον Ευθυμίου την τσίμπησε μύγα τσε τσε και την κοπάνησε.
  4) Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί είναι η μόνη κατηγορία εκπαιδευτικών που η "κυρία" τους ξέσκισε. Ειλικρινά δεν ξέρω και κατά πόσο υπάρχει νόημα στο να υπάρχει η ομοσπονδία μας πέρα από συναισθηματικούς και ιστορικούς λόγους. Στην ουσία είναι τέτοια η αντιμετώπιση του υπουργείου που οι άνθρωποι δε μπορούν να κάνουν τίποτα.
  Περαστικά μας και καλή μας τύχη στα δύσκολα που έρχονται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτό που προκύπτει από τις συζητήσεις στο σχολείο μου είναι ένα πνεύμα αν όχι ηττοπάθειας τουλάχιστον αδιαφορίας. Αυτό είναι χειρότερο. Οι καιροί είναι δύσκολοι, τα ΜΜΕ βάλουν καθημερινά εναντίον του συνδικαλισμού και οι ηγεσίες αμφισβητούνται έντονα. Το κλίμα το διαμορφώνει ο καθένας μας! Κουβέντα και πάλι κουβέντα μέσα στα σχολεία για να διαμορφωθούν οι νέες ιδέες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτή δεν είναι υπουργός Παιδείας αλλά υπουργός Επιχειρηματικότητας και Φροντιστηριούχων!

  http://enotikiprotovouliavyronas.blogspot.com/

  Μετά το στήσιμο από εργοδοτικά συμφέροντα του ψευδο-«σωματείου εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών νομού Αττικής», η τροπολογία της υπουργού Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου στο σχέδιο νόμου «Ίδρυση Υπηρεσιών Ασύλου κ.λπ.» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που δίνει τη δυνατότητα να ιδρύουν και να λειτουργούν φροντιστήρια ελληνικοί και ξένοι εξωδιδακτικοί επιχειρηματικοί παράγοντες στο πλαίσιο της πλήρους απελευθέρωσης και εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου, βαθαίνει περαιτέρω τον εργασιακό μεσαίωνα στην ιδιωτική εκπαίδευση.

  Οι εργοδότες του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (EUROPALSO) αλλά και το σωματείο των φροντιστηρίων του ΟΜΗΡΟΥ προχώρησαν σε υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τον εαυτό τους, δηλαδή το παραπάνω «σωματείο», που μειώνει τις ήδη πενιχρές αμοιβές των καθηγητών στα κέντρα (φροντιστήρια) ξένων γλωσσών σε ποσοστό που φτάνει το 50%. Με τις ευλογίες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας και με χουντικές μεθόδους, το παραπάνω «σωματείο», που η πρόεδρός του επαγγέλλεται την ταμία, κατάφερε να υφαρπάξει την αντιπροσωπευτικότητα του κλάδου των καθηγητών των κέντρων (φροντιστηρίων) ξένων γλωσσών στο νομό Αττικής όπου εργάζονται χιλιάδες καθηγητές και παρακολουθούν μαθήματα εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές.

  Το προηγούμενο διάστημα η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη Α.Ε. παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών με το σύστημα franchise στο χώρο των φροντιστηρίων, οι επιταγές της Ε.Ε. και της Τρόικας διαμόρφωσαν το πεδίο προκειμένου η κατάπτυστη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να δώσει τη δυνατότητα να ιδρύουν και να λειτουργούν φροντιστήρια όχι μόνο φυσικά αλλά και νομικά πρόσωπα.

  Η συνεχής μεταφορά δημόσιων πόρων από τη δημόσια στην ιδιωτική εκπαίδευση των αδηφάγων επιχειρηματικών συμφερόντων με παράλληλη υποβάθμιση του παιδαγωγικού ρόλου των εκπαιδευτικών είναι στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ. Οι εκπαιδευτικοί ήδη από καιρό αντιμετωπίζονται σαν ιδιωτικοί υπάλληλοι σε ένα χώρο όπου βασιλεύει η εργασιακή περιπλάνηση, η ανασφάλιστη εργασία, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και το βάρβαρο καθεστώς της ωρομίσθιας αμοιβής.

  Η Α. Διαμαντοπούλου δεν είναι υπουργός Παιδείας αλλά υπουργός της Αγοράς, της Επιχειρηματικότητας και της Ανταγωνιστικότητας! Οι καθηγητές στα ξενόγλωσσα και στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης από κοινού και μαζί με όλους τους εργαζόμενους θα απαντήσουν δυναμικά στις συνεχείς προκλήσεις κυβέρνησης και εργοδοτών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δείτε και αυτό από σχολιο στο rovithe.blogspot.com


  https://www.blogger.com/comment.g?blogID=899842335629875184&postID=8930531521061510030

  ΑπάντησηΔιαγραφή