Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Οργανώνοντας την άμυνά μας Β) Καταχρηστική απόλυση

Καθώς οι συνεδριάσεις των ΠΥΔΕ ΠΥΣΠΕ που εξετάζουν τις καλοκαιρινές καταγγελίες συμβάσεων ολοκληρώνονται είναι χρήσιμο να γίνει μια πρώτη αποτίμηση  της κατάστασης.
Καθώς φαίνεται η πλειονότητα των ιδιωτικών σχολείων που είχε εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου,  έκανε χρήση της δυνατότητας  του  ν.3848 για να καταγγείλει συμβάσεις. Χωρίς να έχει γίνει μια ολοκληρωμένη επεξεργασία των στοιχείων φαίνεται ότι οι καταγγελίες αφορούσαν αν όχι στην πλειονότητά τους τουλάχιστον κατά ένα μεγάλο ποσοστό, συναδέλφους με δεκαετή ή μεγαλύτερη προϋπηρεσία στην εκπαίδευση.
Ένα ποσοστό από τους/τις  εκπαιδευτικούς που η σύμβασή τους καταγγέλθηκε δεν προέβαλλε αντιρρήσεις και έτσι τα δευτεροβάθμια συμβούλια τους απέλυσαν. Οι υπόλοιποι επέλεξαν να προσβάλουν την καταγγελία υποβάλλοντας μέσω δικών τους δικηγόρων ή της ΟΙΕΛΕ, υπόμνημα με το οποίο ισχυρίζονται καταχρηστικότητα και εκδικητικότητα. Στην περίπτωση αυτή το ΠΥΣΔΕ προχωρά σε έλεγχο της καταχρηστικότητας εξετάζοντας τα στοιχεία που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του/της εκπαιδευτικού.  
Ισχυρό στοιχείο καταχρηστικότητας αποτελούν:
Α) Οι καταγεγραμμένες αντιρήσεις προς τη διοίκηση του σχολείου, για περιστατικά που παραβαίνουν τη σχολική και εργατική νομοθεσία. Στις περιπτώσεις όπου οι εκπαιδευτικοί προσέφυγαν στα  ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, σε χρόνο προγενέστερο της καταγγελίας σύμβασης, για να διεκδικήσουν δικαιώματα τους που παραβιάζονταν από τα σχολεία, και που επέτυχαν απόφαση θετική, η καταγγελία της σύμβασης κρίθηκε άκυρη και οι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στα σχολεία τους.
Β) Η συνδικαλιστική δράση, που μπορεί να αποδειχθεί εγγράφως όπως συμμετοχή σε συνδικαλιστικές παρατάξεις, συμμετοχή σε απεργίες παρά τη θέληση του ιδιοκτήτη, αποτελούν επίσης ένα επιχείρημα για την καταχρηστικότητα της απόλυσης.
Γ) Οι απόψεις που έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τις επιλογές του ιδιοκτήτη, όπως αυτές καταγράφονται στα πρακτικά των συνεδριάσεων του συλλόγου διδασκόντων. Είναι σημαντικό να κρατούνται λεπτομερή πρακτικά κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων τα όποια και να υπογράφονται αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης και όχι δια περιφοράς μερικές μέρες αργότερα.

Καθώς τα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ κρίνουν συνήθως με βάσει τα έγραφα που προσκομίζονται και σπανίως καλούν σε ακρόαση τον εκπαιδευτικό και τον ιδιοκτήτη, είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό το ειδικό βάρος των εγγράφων που αποδεικνύουν την καταχρηστικότητα και να φροντίσετε να τα έχετε στην κατοχή πολύ πριν βρεθείτε με την καταγγελία της σύμβασης σας στο χέρι.

Οι μοναδικές ελπίδες που έχουμε ώστε να μην γίνει δεκτή από τα ΠΥΣΔΕ/ ΠΥΣΠΕ  η όποια καταγγελία σύμβασης  είναι τα έγγραφα τεκμήρια καταχρηστικότητας. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να θυσιάζεται το επαγγελματικό μας μέλλον στο όνομα ενός "καλού" σχολικού κλίματος. Όσο οι ιδιοκτήτες βλέπουν ότι οι παρανομίες τους  περνάνε χωρίς να ανοίξει μύτη τόσο εντείνουν τις πιέσεις ισοπεδώνοντας κάθε έννοια αξιοκρατίας και αξιοπρέπειας. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η όποια εργασιακή μας διασφάλιση περνάει μέσα από την τήρηση της νομιμότητας και γι΄αυτήν είμαστε και εμείς υπεύθυνοι... 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου