Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ποιός θα εργάζεται τελικά στα ιδ. σχολεία;

Ο ν. 3848/2010 προβλέπει πέρα από τις ελεύθερες απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών με σύμβαση διετίας και μία το πολύ απόλυση, ανα βαθμίδα και ανά έτος,  εκπαιδευτικών με σύμβαση αορίστου χρόνου. Όμως καθώς ο διορισμός ιδιωτικού εκπαιδευτικού γίνεται από τον προϊστάμενο του αντίστοιχου γραφείου και η τυχόν απόλυση οφείλει να γίνεται από τον ίδιο, οπότε το γεγονός ότι ο εργοδότης καταγγέλλει τη σύμβαση εργασίας δεν επιφέρει αυτομάτως και την απόλυση του ιδιωτικού εκπαιδευτικού.
Εδώ λοιπόν είναι το κρίσιμο σημείο, καθώς για να υπογράψει ο προϊστάμενος την απόλυση πρέπει να υπάρχει απόφαση από το αντίστοιχο υπηρεσιακό συμβούλιο (ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ).  Τώρα, καθώς ο νόμος δεν διευκρινίζει αν οι απολύσεις αυτές πρέπει να αιτιολογούνται ή να είναι αναιτιολόγητες και καθώς το υπουργείο αποφεύγει να εκδώσει σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο, όλο το βάρος  για τον τρόπο εφαρμογής του νόμου πέφτει στα ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ , τα οποία καλούνται να αποφασίσουν μεν κατά περίπτωση, πλήν όμως οι αποφάσεις τους δεσμεύουν κατά κάποιο τρόπο και τα επόμενα ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ που θα χρειαστεί να αποφασίσουν για ανάλογες απολύσεις. Τα υπηρεσιακά συμβούλια απαρτίζονται από τον  προϊστάμενο εκπαίδευσης της σχετικής Διεύθυνσης , δύο προϊστάμενους γραφείων και  δύο αιρετών εκπρόσωπων της ΟΙΕΛΕ..
Συνεπώς οι αποφάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων είναι κρίσιμες. Αν υπάρξει έστω και μια απόφαση που να υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη να αιτιολογήσει, σύμφωνα με τη σχολική νομοθεσία, την απόλυση ιδ.εκπαιδευτικού  τότε ανοίγει ο δρόμος για την de facto ερμηνεία του νόμου καθώς υπάρχει πάντα  το ενδεχόμενο να κριθεί η απόλυση παράνομη και έτσι να επιστρέψει ο εκπαιδευτικός στο σχολείο του. 
Είναι κρίσιμο τώρα που ο νόμος θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, να δημιουργηθεί ένα "δεδικασμένο" ευνοϊκό όχι μόνο για τους εκπαιδευτικούς αλλά τελικά και για τα ίδια τα ιδιωτικά σχολεία. Μπορεί να φαίνεται οξύμωρο αυτό αλλά είναι αληθές.  Αν οι σχολάρχες  χρησιμοποιήσουν τη πρόβλεψη του νόμου για να απαλλαγούν από εκπαιδευτικούς με μεγάλη εμπειρία μόνο και μόνο για να μειώσουν το μισθολογικό τους κόστος, αν τους επιτραπεί να απομακρύνουν αδικαιολόγητα τους εκπαιδευτικούς που διαθέτουν γνώμη και επιπλέον έχουν και το θάρρος να τη διατυπώνουν, αν τους δοθεί η δυνατότητα να πετούν στο δρόμο οποιονδήποτε εκπαιδευτικό δεν σκέπτεται με κριτήρια κόστους-κέρδους, τότε τα σχολεία απονευρώνονται από κάθε ζωντανό κύτταρο και μετατρέπονται βαθμιαία σε μικρομάγαζα με αποκλειστικό μέλημα την μαζική παραγωγή " θλιβερών "αριστούχων" αποφοίτων, μεγαλομένων μέσα σε ένα προστατευόμενο και πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον, ικανών μόνο να εκτελούν τις εντολές των "ανωτέρων" τους.

4 σχόλια:

  1. ΕΙΜΑΙ ΙΔ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ 31/08/10 ΜΕ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΙΠΤΩ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟΝ Ν.3848/2010 ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΥΤΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΠΟ 6 ΩΣ ΚΑΙ 24 ΧΡΟΝΙΑ) ΕΜΕΙΝΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΕΝΟΧΛΟΥΣΕ ΤΟΣΟ ΑΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΠΕΡΙ ΣΙΓΟΥΡΟΥ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ. ΕΙΜΑΙ 43 ΧΡΟΝΩΝ ΑΝΕΡΓΟΣ ΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΩΝ ΑΛΛΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ. ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ; ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΣΙΩΠΗ; ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΩΣ ΚΑΝΑΤΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΑΣ; ΜΕΤΑ ΑΠΟ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΘΑ ΠΑΜΕ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΘΡΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΝΟΥΛΑΣ; ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΛΕΟΝ;
    ΗΔΗ ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ Ή ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΠΟΛΥΘΕΙ. ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΤΕ; ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ; ΑΝ ΝΑΙ ΒΓΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙΤΕ!ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΑΛΛΟ "ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΤΟΝ ΓΑΙΔΑΡΟ ΜΑΣ ΖΗΤΟΥΝΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΜΑΡΙ ΤΩΡΑ". ΤΩΡΑ ΒΓΕΙΤΕ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΤΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΑΦΗ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΛΕΩΝΤΑΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαι ΑΚΡΙΒΩΣ στην ίδια θέση με εσένα συνάδελφε! Η ΟΙΕΛΕ προτείνει μια διαδικασία ( υποβολή υπομνήματος στο ΠΥΣΔΕ) μέσω τις οποίας τα ΠΥΣΔΕ έχουν κρίνει καταχρηστικές ορισμένες απολύσεις και οι συνάδελφοι οφείλουν να επιστρέψουν στα σχολεία. Ακολουθώ και εγώ την ίδια διαδικασία αναμένω από μέρα σε μέρα τη σύγκλιση του ΠΥΣΔΕ και ελπίζω. Τα περί σίγουρου διορισμού στο δημόσιο εγώ προσωπικά δεν τα άκουσα αυτό το καλοκαίρι. Όσο για τη σιωπή και πάλι δεν συμφωνώ. Δίνεται μια τεράστια μάχη στα ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ κλπ. Υπάρχουν ήδη κάποιες ενθαρυντικές αποφάσεις. Αν η απόλυση σου δεν έχει ακόμη εξεταστεί από το ΠΥΣΔΕ επικοινώνησε με την ΟΙΕΛΕ. Υπάρχουν προτάσεις για την αντιμετώπιση της λαίλαπας των απολύσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΞΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "Κλιμάκιο της ΟΙΕΛΕ συναντήθηκε σήμερα με το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΔΒΜΘ κ. Β. Κουλαϊδή, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά η διαδικασία που προβλέπεται από την εγκύκλιο 87795/Δ2/1-8-2011 για όλους τους απολυμένους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04 και ΠΕ70 που έχουν τα τυπικά προσόντα". ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΑΛΛΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ 14 ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΣ ΜΟΝΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Στην εγκύκλιο 87795/Δ2/01-08-2011/ΥΠΔΒΜΘ και στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ (Απαιτούμενα δικαιολογητικά) αναφέρει ότι η καταγγελία σύμβασης πρέπει να έχει γίνει μέχρι 30/6/11 και να υπάρχει και πράξη απόλυσης του αντίστοιχου ΠΥΣΔΕ / ΠΥΣΠΕ
    δες στο
    http://edu.klimaka.gr/ekpaideytikoi-anakoinvseis/diorismoi-neodioristoi-ekpaideytikoi/315-egkyklios-entaxhs-pinakes-diorismwn-ekpaidevtikwn-eidikwn-kathgoriwn-polyteknoi-anaphries.html

    Αν πραγματικά έμπίπτεις στην κατηγορία αυτή και συνεπώς έγινε η εγγραφή σου στους πίνακες ΙΔΑΧ τότε ο αριθμός των διοριστέων καθορίζεται, καθώς γνωρίζεις, αποκλειστικά από το Υπουργείο. Ακόμη και αν ο διορισμός μόνο 14 ΙΔΑΧ θα μπορούσε ενδεχομένως να πιστωθεί ως αποτυχία της ΟΙΕΛΕ πάλι δεν άκουσα κανέναν να υπόσχεται σίγουρο διορισμο αυτό το καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή