Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Για τις μειώσεις αποδοχών

Καθώς έχει διαφανεί ήδη από το Νοέμβριο, μια μερίδα των ιδιοκτητών είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει και στα ιδιωτικά σχολεία το νέο μισθολόγιο του δημοσίου επικαλούμενη το ν. 682/77 που αναφέρει ότι
       "Οι Ιδιωτικοί Εκπαιδευτικοί λαμβάνουν τουλάχιστον τας εκάστοτε αποδοχάς των 
     ομοβάθμων των δημοσίων εκπαιδευτικών μετά των πάσης φύσεως επιδομάτων" 
μέχρι τώρα έχει διαμορφωθεί η εξής κατάσταση :
α) Μια ομάδα σχολείων εξακολουθεί να εφαρμόζει το μσθολόγιο που ισχύει. Το site της ΟΙΕΛΕ αναφέρει τα εξής σχολεία:  Μωραϊτης,
Γείτονας Βάρης, Σχολή Χιλλ, Εράσμειος Ελληνογερμανική Αγωγή, Λεόντειος Πατησίων, Ανατόλια Θεσ/νίκης, Εκπαιδευτική Αναγέννηση, Σχολή Βασιλειάδη Θεσ/νίκης, Ώθηση, Λεόντειος Νέας Σμύρνης, Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne D’ Arc, Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά «ο Άγιος Παύλος», Ελληνογαλλικό Κολλέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ Θεσ/ νίκης, ιδιωτικό δημοτικό σχολείο «ΔΕΛΑΣΑΛ» Αλίμου και το ιδιωτικό δημοτικό σχολείο «Άγιος Γεώργιος» Σύρου.
β) Μια άλλη ομάδα σχολαρχών έχει αυθαίρετα εντάξει το διδακτικό προσωπικό στο ενιαίο μισθολόγιο όμως
  β1) Είτε δεν έχει μειώσει τις αποδοχές αλλά δίδει το χρηματικό ποσό της διαφοράς ως αμοιβή εξ' ελευθεριότητας, με την υποσημειώση ότι διατηρεί μονομερώς το δικαίωμα περικοπής αυτού του χρηματικού ποσού.
β2) Είτε έχει μειώσει τις αποδοχές κατά ποσό που αντιστοιχεί στο ήμισυ της διαφορά του ισχύοντος μισθολογίου από το νέο.
γ) Μια τρίτη κατηγορία σχολείων εφαρμόζει κατά γράμμα το ενιαίο μισθολόγιο.

Η πρακτική των σχολαρχών να μειώνουν τις αποδοχές είναι ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ και ΠΑΡΑΝΟΜΗ διότι ως εργαζόμενοι σε ιδιωτική επιχείρηση με την πρόσληψη μας υπογράφουμε αρχικά διετή σύμβαση εργασίας η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου. Η σύμβαση αναγράφει επακριβώς το ποσό της αμοιβής καθώς και τη μισθολογική ωρίμανση. Για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς , η βάση υπολογισμού των αποδοχών είναι οι αντίστοιχες αποδοχές του δημοσίου εκπαιδευτικού και αποτελούν εν δυνάμει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών.
Οποιαδήποτε μεταβολή στους όρους της σύμβασης  μπορεί να γίνει είτε με τη τη ρητή συγκατάθεση του εργαζομένου και απαιτεί την υπογραφή νέας σύμβασης εργασία, είτε με σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφισθεί από τη Βουλή. Μέχρι να συμβεί ένα από τα παραπάνω θα οποιαδήποτε μισθολογική μεταβολή είναι παράνομη.
Αυτό που συνίσταται είναι
α) Στις μισθολογικές καταστάσεις που θα κληθούμε να υπογράψουμε να αναφέρουμε ρητά ότι θεωρούμε τη μείωση των αποδοχών παράνομη και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας.
β) Να προβούμε σε σχετική καταγγελία στην αρμόδια περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης η οποία στοιχειοθετεί και τεκμήριο καταχρηστικότητας σε περίπτωση που το καλοκαίρι ο εργοδότης καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας με βάση τον ν. 3848, όπως έχουμε πει και  εδώ .


Πέρα όμως από τις νομικές διαδικασίες και το γενικότερο τρόπο αντιμετώπισης της εργοδοτικής παρανομίας υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα στο μυαλό του καθενός μας, η απάντηση του οποίου θα καθορίσει και την προσωπική μας στάση.  "Γιατί το ΔΙΚΟ ΜΑΣ σχολείο μειώνει τις αποδοχές;"

Αντιμετωπίζει πραγματικά ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες οπότε το μέτρο αυτό είναι πράξη επιβίωσης, και ως εκ τούτου αν δεν συναινέσουμε οδηγείται το σχολείο στο κλείσιμο; 
Ή αποτελεί ευκαιρία να μειωθεί το εργασιακό κόστος προκειμένου να μη μειωθούν τα επιχειρηματικά κέρδη;

Στα ερωτήματα αυτά δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις ένα δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο όπως η ΟΙΕΛΕ αλλά και ενδεχομένως ούτε καν και ένα πρωτοβάθμιο σωματείο όπως ο ΣΙΕΛ.
Η ΟΙΕΛΕ έχει μία γενική εικόνα για το πως κινήθηκαν τα ιδιωτικά σχολεία την τελευταία πενταετία και έχει δημοσιοποιήσει χρήσιμα και τεκμηριωμένα συμμπεράσματα με την έκθεση του ΙΝΕ (Δες εδώ).Δεν μπορεί όμως να γνωρίζει τα οικονομικά στοιχεία αλλά κυρίως ΤΟ ΚΛΙΜΑ σε κάθε ιδιωτικό σχολείο της Ελλάδας.
Όμως οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν

Γνωρίζουν αν το σχολείο αναγνώριζε και εκτιμούσε έμπρακτα το εκπαιδευτικό τους έργο όταν οι γονείς έσπευδαν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
Γνωρίζουν αν η συμπεριφορά του ιδιοκτήτη δείχνει την εκτίμηση του προς το πρόσωπό τους και το έργο που επιτελούν ή είναι μειωτική και απαξιωτική.
Γνωρίζουν αν όλες οι ώρες διδασκαλίας είναι στο διοριστήριο τους ή όχι.
Γνωρίζουν αν αποδοχές τους ήταν οι νόμιμες και καταβάλλονταν στον προβλεπόμενο χρόνο.
Γνωρίζουν αν το σχολείο άμειβε την υπερεργασία, που με ποικίλους τρόπους επιβάλλει.
Γνωρίζουν αν τους δινόταν η δυνατότητα να εγγράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο με την έκπτωση 90% που προέβλεπε η απόφαση του ΟΜΕΔ.
Γνωρίζουν αν υπάρχουν συνάδελφοι τους που διδάσκουν αλλά απολύονται κάθε καλοκαίρι για να επαναπροσληφθούν το Σεπτέμβριο και αμείβονται ως υπάλληλοι γραφείου.

Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν. Γνωρίζουν και σταθμίζουν τα λόγια του ιδιοκτήτη σύμφωνα με τη  μέχρι σήμερα στάση του απέναντί τους και τα πεπραγμένα του.  

Οι αποφάσεις είναι λοιπόν του καθένα μας ξεχωριστά. Όμως ταυτόχρονα πρέπει να παρθούν και ΣΥΝΟΛΙΚΑ ώστε να δεσμεύουν το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου στο σύνολό του. 

Νομίζω ότι ήρθε πια ο σκληρός καιρός της ενηλικίωσης. Οι άλλοι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποφασίζουν για εμάς. Όμως πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι με τη στάση μας δεν θα καθορίσουμε μόνο το δικό μας μέλλον αλλά και το μέλλον όλων των συναδέλφωνα μας.

Υ.Γ. ΘΑ ΉΤΑΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΦΗΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΟ ΣΧΟΛΙΟ.

4 σχόλια:

  1. Εκπαιδευτήρια Γ. Ζώη στην Αργυρούπολη.Το διδακτικό προσωπικό Γυμνασίου Λύκείου έχει ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο. Ομάδα καθηγητών προχώρησε σε καταγγελία στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ! Αθήνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στα Εκπ. Καίσαρη ενιαίο μισθολόγιο. Μας το ανακοίνωσαν πριν από τα Χριστούγεννα. Προς ρο παρόν έχουν καλύψει τη διαφορά με επδομα εξ ελευθεριότητας αλλά καθώς μας είπαν τίποτε δεν είναι σίγουρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νεα Γενια ζηρίδη....μειωση δέκα τις εκατό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στα εκπαιδευτήρια Γείτονα στη Βάρη, ανακοινώθηκε στους εκαπιδευτικούς η "ένταξή τους" στο 'ενιαίο μισθολόγιο'. Είναι νόμιμη αυτή η ενέργεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή